TEMA Vatten
Rening av avloppsvatten
Hej, vi var på studiebesök med klassen på Käppala reningsverk i förra veckan.
Vi fick en guidettur på reningsverket tillsammans med vår guide Janne.
Jag lärde mig mycket nytt och jag fick ett utvidgat synsätt på detta med vattenrening.
Det var ett lyckat studiebesök.
Jag lärde mig att det finns vissa ämnen som går rakt igenom reningsverket och ut i Östersjön. Där orsakar gifterna övergödning. Sådana gifter kan vara t.ex. triklosaner i tandkräm och miljögifter.
Det tar ca 40 timmar vattnet att åka igenom hela reningsverket. Först åker vattnet genom grovreningen (mekanisk rening), där grovt skräp som åkt ner i avloppet stannar. Nästa steg är försedimenteringen, där pariklar åker ner till bottnen och skickas till rötkammaren.
Sedan åker vattnet genom den biologiska reningen, där små bakterier "äter upp" föroreningar i vattnet. I vattnet finns en propeller, som håller vattnet i rörelse. Om vattnet står stilla, så kan bakterierna inte arbeta. I det sista steget tillsätts järnsulfat till vattnet, vilket gör att vattnets fosforhalt minskar.
Vårt besök på Käppalaverket hade också mycket variation, vilket gjorde det mer intressant. Janne berättade saker, vi så på film och fick se hur vattnet renades för varje steg, som det gick igenom i reningsverket.
Det är viktigt att dagens unga får lära sig om detta. Man tänker inte direkt på att ens egen tandkräm kan orsaka övergödning i Östersjön. Många små steg får stora konsekvenser. Jag önskar att alla världens ungdomar skulle få möjlighet att ta del av den stora rikedom av information och bra miljöval som vi i Sverige har idag.
Miljön & samhället mår bra
Om man tittar tillbaka i tiden, till medeltiden, så upptäcker man hur mycket brister det fanns i samhället just p.g.a. att det inte fanns reningsverk. Alla sopor och förorenat vatten m.m. slängdes ut på gatan. Det var på den tiden som digerdöden, alltså pesten härjade. Samhället var ohygieniskt och smitsamma sjukdomar spred sig snabbt. Man hade i allmänhet väldigt lite kunskap om hygien och olika orsaker till smittspridning.
Nu kanske det är dags att skriva någonting om vad rubriken handlar om :). Dagens samhälle får genom vattenrening hyvsat rent vatten, som kommer ut i Östersjön. Vi kan vara stolta över goda lösningar för miljön, som t.ex. detta med Käppala reningsverk. När de första avloppssystemen kom till i Sverige, så leddes avloppsvattnet direkt ut i sjöar. Dessa sjöar drabbades av övergödning. Det är otroligt dyrt att rena sjöar som blivit övergödade och det finns ingen garanti på att det är möjligt att få tillbaka en balans i sjön.
Reningsverken gör ju att vi kan spara mer på naturen. Man vill inte tänka på vart vårt avlopp och miljögifter skulle hamna om inte reningsverken fanns. Slammet ger oss miljövänligt bränsle och gödsel m.m. Där har vi hittat ytterligare en anledning som gynnar byggandet av vattenreningsverk.
Slam-en användbar restprodukt
Slam bildas t.ex. när vatten renas i Käppalaverket. Det sjunker ner till bottnen i de olika bassängerna och åker vidare till rötkammare, där små bakterier arbetar med att bryta mer slammet till biogas. Biogas är ett miljöbränsle, som används bl.a. i bussar. En del av slammet används som gödsel på åkrar, eller används till producering av anläggningsjord.
Kvävereningsprocessen i ett reningsverk
Det måste ske en kvävereningsprocess i reningsverket, för att det ska komma ut så lite kväve som möjligt i Östersjön. Kvävet orsakar nämligen övergödning. Kvävereningen görs i två steg. Det första steget innebär att ammonium-kvävet omvandlas till nitrat-kväve. Denna process kallas nitrifikation och görs m.h.a. bakterier i syrerikt vatten. Syre pumpas in i bassängen, så att bakterierna kan arbeta. Den syrerika bassängen kallas för oxzonen.
Det andra steget kallas för denitrifikationen, som sker i en syrefri bassäng, som kallas för anoxzonen. Där omvandlar andra bakterier nitrat-kväve till kvävgas. Nu har en kväveavskilning gjorts, vilket innebär att kvävet har avskilts från vattnet.
Imponerande!